Perusohjeet suksien voiteluunLuistovoitelu

Alkutoimet

Puhdista lika ja vanhat voidejäämät pyyhkimällä suksen pohja puhtaaksi voiteenpoistoaineeseen kostutetulla paperilla. Hyvä tapa puhdistamiseen on myös Base Paraffin #491 pohjustusvoide, joka siklataan pois heti lämpimänä. Tämä vie lian ja vanhat voiteen tehokkaasti mennessään. Puhdistuksen jälkeen avaa pohjan hiontakuvio harjaamalla kevyesti messinki- tai rosteriharjalla suksen suuntaisesti. Uuden voitelun aloittaminen likaiseen pohjaan ei ole ikinä hyvä idea.

Pohjustus ja perusvoideltu suksi

Aloita uusien tai vastahiottujen suksien voitelu pohjustamalla sukset ensin Rex Base Oil -pohjustusöljyllä tai Base Paraffin -pohjustusparafiinilla. Aiemmin voideltujen suksien kanssa aloita voitelu kerroksella Rexin sinisellä Glider-sarjan voiteella tai Sinisellä LF:llä. Kulutuskestävyyttä lisää Sinisen päälle levitetty kerros mustaa Glider- tai LF-sarjan parafiinia. Kisakäytössä Sininen LF ja Musta LF ovat yleisiä alusvoiteita pintaan laitettavalle HF:lle ja pulverille.

Sulata vaha voitelu- tai silitysraudalla luistoalueille. Anna vahan valua norona samalla kun liikutat rautaa suksen suuntaisesti. Raudan tulee juuri sen verran kuuma, että voide sulaa, mutta ei vielä savua. Tasoita voide raudalla silittäen, samalla kevyesti painaen. Anna pohjan jäähtyä ja siklaa akryylisiklillä, harjaa huolellisesti kovalla nailonharjalla. Lisätietoja erilaisista harjoista ja niiden eroista harjojen omilla sivulla. Kovimmat voiteet kuten musta ja vihreä kannattaa siklata jo lämpimänä.

Kelivoitelu

Kelivoitelua varten valitse lämpötilan mukaan voide joko G, LF- tai HF -sarjasta, sulata suksen pohjaan kuten edellä, siklaa ja harjaa huolellisesti kiiltäväksi. Noudata voidepakkauksessa ilmoitettuja raudan ohjelämpötiloja! Paras luisto saavutetaan lähes aina korkeafluorisella voiteella, etenkin kostealla kelillä.

Fluoripinnoitteet

Kaikkein paras luisto ja herkkyys saavutetaan viimeistelemällä suksi fluoripinnoitteella. Näitä ovat pulverit, puristeet ja geelit. Lisätietoja jokaisesta omilla tuotesivuilla.

Pikaluistot

Pikaluistot ovat kehittyneet valtavasti viime vuosina, ja sopivat kaiken tasoisille hiihtäjille. Jos suksen pohja on likainen, puhdista se voiteenpoistoaineella ennen pikaluiston levitystä. Ravista pikavoidepulloa hyvin, levitä sienellä ja anna kuivua. Harjaa lopuksi nailonharjalla. Uusiin tai vasta hiottuihin suksiin suosittelemme ensimmäisellä kerralla kuumavoitelua paremman kulutuskestävyyden vuoksi. Aktiivikuntoilijoiden ja juniorikisaajien kannattaa kokeilla myös "nappipuuroa" eli pikaluiston yhdistämistä Rex TK-72 fluoripuristeeseen!Pitovoiteluohjeet

Alkutoimet ja pohjustus

Aloittaessasi pitovoitelun puhdista suksi vanhoista pitovoiteista. Siklaa ensin liika voide pois ja pyyhi lopuksi pitovoidealue voiteenpoistoaineella kostutetulla karhunkielellä tai paperilla. Suksi voidaan voidella uudestaan kun pohja on täysin kuiva. Karhenna pitovoitelualue (kantapään kohdalta n. 50 – 70 cm eteenpäin) hiontapaperilla, karkeus 80 – 120. Pitovoidetta levitetään ainoastaan suksen pitovoidealueelle.

Pohjavoide varmistaa pidon

Helpoimmillaan pitovoitelun voi suorittaa käyttämällä ainoastaan kelinmukaista pitovoidetta, mutta usein paras lopputulos saadaan käyttämällä myös pohjavoidetta ja pinnoitteita. Perusperiaatteena pitovoitelussa on, että ensimmäiseksi voitelukerrokseksi tulee pohjavoide, joka parantaa pitovoitelun kulutuskestävyyttä sekä pitoa.

Levitä Rex Base Wax #190 hankaamalla purkkia pohjaan. Pohjavoiteen voi tasoittaa voiteluraudalla, kuumailmapuhaltimella tai synteettisellä korkilla hangaten. Kun pohjavoide on jäähtynyt, levitetään kelivoide. PowerGrip Vihreä #81 on myös hyvä valinta pohjavoiteeksi.

Pintavoitelu eli kelinmukaisen pitovoiteen levitys

Repäise pitovoidepurkista hieman yläreunaa pois ja hankaa ohut kerros voidetta suksen pohjaan ja tasoita se korkilla hangaten. Voidekerroksia levitetään yleensä 3 – 5, voiteesta, kelistä ja suksen jäykkyydestä riippuen. Jokainen kerros kannattaa voidella edellistä lyhyemmäksi, jotta suksen korkeimman kohdan alle saadaan eniten voidetta.

Kelivoide voidaan vielä pinnoittaa vallitsevaa keliä kylmemmällä voiteella, pitopulverilla tai fluoripinnoitteella. Näin vältetään pitovoiteen jäätyminen. Tykkilumelle suosittelemme viimeiseksi kerrokseksi Racing Service Line TK-1814 pitopurkkia, uudelle lumelle Racing Service Line 30G -pitopurkkia.

Pitovoide voidaan pinnoittaa roskaantumisen vähentämiseksi Grip Powder #477 -pitopulverilla tai Hydrex #470 -fluorinesteellä. Pinnoittaminen myös parantaa pitovoitelun luisto-ominaisuuksia pitoa heikentämättä.

Pikapito

Rex-pikapidoilla pitovoitelu on yksinkertaista. Valitse kelin mukainen pikapito, ravista pulloa, levitä pohjaan ja anna kuivua. Pikapidolla saadaan helposti aikaiseksi tasainen ja ohut kerros pitovoidetta. Jos riittävää pitoa ei saada aikaiseksi pikapidolla, saadaan paksumpi voidekerros aikaiseksi pitoteipillä tai purkkivoiteella. Pikapitoa voidaan lisätä myös muiden pitovoiteiden päälle.

Pitoteippi

Rex-pitoteippi on laajalla kelialueella toimiva ja erinomaisesti kulutusta kestävä pitovoide. Noudata levityksessä pakkauksen ohjeita. Liian jäykkien suksien pitoa voidaan parantaa levittämällä päälle toinen, hieman lyhyempi kerros pitoteippiä. Pitoteipin päälle voidaan myös lisätä muita voiteita.Liisterivoiteluohjeet

Liistereitä käytetään pitovoiteena silloin kun latu on erityisen jäinen tai sohjoinen, eikä purkkipitovoiteella saada aikaan riittävää pitoa.

Valittaessa pitovoidetta kannattaa siis lämpömittarin ohella vilkaista myös ladun kuntoa ja lumityyppiä. Liisterillä saa aikaan varman pidon, mutta jos lumi on liian kylmää ja irtonaista, on vaarana että liisteri jäätyy.

Alkutoimet

Aloittaessasi liisterivoitelun puhdista suksi vanhoista pitovoiteista. Siklaa ensin liika voide pois ja pyyhi lopuksi pitovoidealue voiteenpoistoaineella kostutetulla karhunkielellä tai paperilla. Suksi voidaan voidella uudestaan kun pohja on täysin kuiva. Karhenna pitovoitelualue (kantapään kohdalta n. 50-70 cm eteenpäin) hiontapaperilla, karkeus 80-120. Liisteriä levitetään ainoastaan suksen pitovoidealueelle.

Pohjaliisterin ja kelinmukaisen liisterin levitys

Liistereiden levittämiseen suositellaan käytettäväksi joko kuumailmapuhallinta tai voitelurautaa, mutta myös pelkästään synteettistä korkkia tai peukaloa käyttämällä saadaan aikaan hyvä lopputulos. Helpointa liisterivoitelu on huoneenlämmössä. Purista liisterituubista pitovoitelualueelle ”raitoja” n. 3 cm välein olaksen molemmille puolille. Tasoita sitten nämä raidat liisterin kovuudesta riippuen edellä mainituilla työkaluilla. Pehmeä liisteri tasoittuu vaivattomasti peukalollakin, kun taas kovalla, jääkelin liisterillä tarvitaan voitelurautaa.

Kelistä riippuen liisteriä saatetaan tarvita useampi kerros. Usein ensimmäiseksi kerrokseksi levitetään hyvin pohjustusliisteriä nro 290, joka muodostaa tarttuvan pohjan varsinaiselle kelivoiteelle. Jos suksi on jäykkä tai kelinmukaisella liisterillä ei saada riittävää pitoa, voidaan pitovoitelualueen keskelle laittaa vielä ohut liisterikerros tehosteeksi.

Rexin uudet Liquid Klister nestemäiset liisterit tekevät liisterivoitelusta helppoa, erityisesti pohjavoiteen levitykseen nestemäinen liisteri on lyömätön. Myös löysähköt tai matalan voidepesän ns. purkkisukset sopivat hyvin nestemäisen liisterin käyttöön. Korkean voidepesän ns. liisterisuksien kanssa paksun liisterikerroksen muodostaminen on helpompaa perinteisellä tuubiliisterillä.

Liisterin pinnoittaminen vähentää roskaantumista

Liisterivoitelu voidaan lopuksi pinnoittaa Hydrex –fluorigeelillä. Geeli ehkäisee liisterin jäätymistä, valumista kantaa kohti sekä mahdollisten roskien tarttumista ladulta.


Skinisukset, nanosukset, muut pitopohjasukset

Skinisuksien voitelu ja hoito

Voitele luistopinnat normaaliin tapaan kuumavoitelua tai pikaluistoa käyttäen. Käytä pitokarvan puhdistamiseen ajoittain fluoria sisältävää Rex Skin Care #508 hoitoainetta, joka ei vahingoita pitokarvan kiinnitystä.

Nanogrip- ja Optigrip-sukset

Käsittele suksen pohja ajoittain Rex Anti-Ice Glider #507 hoitoaineella. Tämä estää pohjan jäätymistä ja lumen kerääntymistä ongelmakelillä. Jos pohja on kovin likainen, pyyhi se voiteenpoistoaineella ennen Anti-Icen levitystä.

Zero-sukset

Käsittele pitoalue Rex Anti-Ice Glider #507 hoitoaineella. Kilpahiihtoon suosittelemme pitoalueen pinnoitusta Hydrex-fluorinesteellä.

Hammastuksella varustetut pitopohjat

Halvimpien suksien pohjamateriaali poikkeaa paremmista, ja suosittelemme pikavoiteiden käyttöä. Pikapitoa voi laittaa myös hammastuksen päälle parantamaan pitoa.


Lisävinkkejä Rex-mobiilisovelluksella

Hankkimalla ilmaisen Rex-mobiilisovelluksen näet voiteluohjeet joka kelille ja taitotasolle helposti älypuhelimestasi. Latauslinkit eri käyttöjärjestelmille:


Voiteluvideot Rexin YouTube-kanavalla

Youtube-kanavamme videot kattavat kaikki voitelutoimenpiteet sunnuntaihiihtäjistä huippuammattilaisiin asti.